Йеменската опозиция, която настоява за отстраняване от власт на президента Али Абдула Салех, обяви създаването на обединен Национален съвет за координиране на действията на всички опозиционни сили, придаде агенция „Новости".

„Националният съвет ще ръководи съпротивата на всички опозиционни организации за постигане на главната цел - лишаването на Салех от призидентските правомощия и отстраняването му от властта." - коментира Султан ал Атвани, лидер на Единната насъристка партия на Йемен.

Пэ думите му, Националният съвет ще организира всички антиправителствени прояви в страната и ще координира действията на ислямистките партии, младежките организации, шиитските групировки в северната част на страната, сепаратистките партии в южните райони и на независимите политически фигури, които са против режима на Салех.

Официалният представител на управляващата партия Всеобщ народен конгрес Тарик аш Шами заяви по повод на учредяването на съвета, че „такива действия на опозицията противоречат на конституцията на страната и подклаждат гражданска война в Йемен".

Според него, със създаването на съвета е подписана смъртната присъда за мирния план на страните от Персийския залив.

Според плана, Салех трябва да се оттегли до 30 дни след сформирането на правителство на националното единство, като делегира правомощията си на вицепрезидента. Същевременно опозицията се задължава да прекрати протестите, а Салех .получава имунитет срещу съдебно преследване.

Масовите антиправителствени протести в Йемен, които започнаха в началото на февруари, станаха особено активни в средата на март. Оттогава силите за сигурност са убили няколкостотин демонстранти. Протестиращите настояват Салех да подаде оставка след 33-годишно управление.