Основателят на уебсайта Уикилийкс Джулиан Асандж отвърна на своите критици, като публикува в електронното издание на в. „Острейлиън" статия със заглавие „Не застрелвайте пратеника за това, че разкрива неудобни истини", съобщи ДПА. Материалът беше публикуван, след като днес британски съд отказа да освободи под гаранция Асандж, който ще остане в ареста.

В отговор на отправената от него заплаха, че ако бъде задържан, той изрежда няколко грами, публикувани през последните 10 дни, включително една, според която саудитският крал Абдула е поискал САЩ да атакуват Иран, и друга, показваща, че Швеция, която официално е неутрална държава, е оказвала помощ на НАТО.

Хората казват, че съм против войните: искам да е ясно, че не съм. Ако една война е оправдана, тогава кажете истината и хората ще решат дали да я подкрепят, заявява Асандж. В статията той насочва вниманието си изключително към австралийската общественост. Израснах в градче в щата Куинсланд, където хората говореха направо това, което мислят, пише Асандж.

Уикилийкс също така безстрашно публикува факти, които е нужно да станат обществено достояние, казва австралиецът.

Демократичните общества имат нужда от силни медии и Уикилийкс е част от тези медии, пише той в статията, в която не се споменава за обвиненията срещу него за сексуално насилие в Швеция.