Италианската компания Saipem SpA е получила официално уведомление за прекратяване строителството на морския участък от газопровода „Южен поток", съобщават руски медии.

В прессъобщение на компанията се отбелязва, че не може да оцени икономическите последствия за бизнеса си от това решение и че не е ясно за какъв срок се прекратява работата и дали е окончателно решение за спиране на проекта.

The Wall Street Journal информира, че компанията може да загуби до 1,25 милиарда евро от решението.

Междувременно премиерът на Унгария, която също участва в проекта, обяви, че страната ще търси алтернативни възможности за доставка на газ, заобикалящи Украйна, за да се гарантира безопасното снабдяване с газ.

Унгария има отлични отношения с Азербайджан, заяви той.

В същото време австрийската енергийна компания OMV продължава консултациите с „Газпром" по проекта „Южен поток", обявиха от компанията. От OMV подчертаха, че не са били уведомени от Русия за решението да се спре строителството на газопровода.

Руски източник пък заяви, че Москва не е получила официална покана от Брюксел за министерска среща за „Южен поток", която е запланувана за 9 декември в Брюксел.

Припомняме, на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви в Анкара, че прекратява проекта „Южен поток".