Главният прокурор Сотир Цацаров ще решава казуса на доктора с неистинска диплома, предаде БНР. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи специално за „Хоризонт", че е изпратил цялата документация по случая "доктор Вуцов" на главния прокурор и до директора на НЗОК за предприемане на действия по компетентност.

От цялата преписка по случая „доктор Вуцов" недвусмислено става ясно, че той е фалшифицирал оригиналния дубликат на обявената си за изгубена диплома за вътрешни болести на свидетелство за специалност кардиология. Следователно сега лекарят притежава единствено диплома за медицина.

Когато разкрива Отделението по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. Стоян Киркович", изпълнителният директор доц. Йовчо Йовчев е знаел, че доктор Вуцов, когото назначава за началник на отделението, не фигурира в списъка на кардиолозите и на инвазивните кардиолози.

Нещо повече - с писмо номер 960 от 19 февруари тази година от Медицинския университет потвърждават пред доцент Йовчев, че дипломата на доктор Вуцов е фалшива. В НЗОК пък списъкът на правоспособните кардиолози и инвазивни кардиолози, издаден от Медицинския университет, е изпратен още на 18 август с писмо номер 3698.

Все още без отговор остава въпросът защо след като всички са знаели истината, РЗОК-Стара Загора сключва договор с болницата за разкриване на отделение по инвазивна кардиология. За подобни деяния на длъжности лица Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Припомняме след като близо 20 години доктор Иван Вуцов работи като кардиолог, на 2-ри октомври 2014-а година е поискал от Медицинския университет да му посочи условия, при които да се яви на изпит за придобиване на специалност кардиология. Досега отговорните институции не са поискали оригинала на свидетелството по кардиология на доктор Вуцов, а се задоволяват само с нотариално завереното копие, което може да е фалшифицирано впоследствие.