От началото на април фирмите, които се регистрират, ще могат да плащат таксата си в Агенцията по вписванията и по електронен път.

Това заедно с вече съществуващата възможност самите документи за регистрация да се подават по интернет, ще направи излишно физическите и юридическите лица да имат каквито и да е физически контакти със служителите на Агенцията по вписванията.

От Министерството на правосъдието обявиха, че ще се предприемат конкретни действия, за да се облекчи процесът на регистрация и пререгистрация след влизането в сила на новия Търговски регистър.

От Министерството на правосъдието ще предложат тази електронна услуга да е по-евтина от таксата, която се плаща в офиса на Агенцията по вписванията. Обмисля се намалението да е 25-30 процента, съобщава БНР.

Министър Меглена Тачева се ангажираха до края на май да бъде преодоляно голямото закъснение в процедурата по регистрация и пререгистрация на фирмите.

Това ще стане чрез подготвените законодателни промени, чрез организационни промени и финансово стимулиране на служителите, които все още не достигат.