Пловдивски ресторантьори и хотелиери се готвят за криза заради новата цена на тока, съобщава БНТ. Разходите ще скочат с 10-15 % през следващите месеци, притесняват се от бранша. Те са категорични, че това ще се отрази върху заплатите на персонала и възможностите за модернизация на заведенията.

Ресторантьорите трескаво подготвят нови разчети на разходите си. Анализите на цифрите обаче водят до задънена улица. Бизнесмените обмислят съкращения на персонал и намаляване на заплатите. Това според тях ще им помогне да запазят конкурентни и поносими цени в заведенията си.

В борбата за оцеляване бизнесът ще разчита на гъвкавостта и предприемчивостта си. От бранша смятат, че на този етап увеличение на цените в менюто е почти невъзможно. Фалити или празни заведения - това е мрачната прогноза на бизнеса. Клиентите също си правят сметка, че в новите условия няма да имат възможност за извънредни разходи.

Бизнесът в Пловдив е готов да дискутира на всички нива проблемите в енергетиката и да отстоява правото си на оцеляване с всички законови средства.