Софийски апелативен съд (САС) ще обяви решението си за съдбата на Филип Златанов в законовия едномесечен срок. След като днес се стигна до пледоариите на двете страни, магистратите си поставиха за цел да изготвят присъда в рекордно кратък срок, като заявиха, че за 30 минути ще са готови с решението си. В уречения час обаче апелативните съдии влязоха в зала само, за да отложат с до месец постановяването на присъда - все още неясно оневиняваща или не.

Припомняме, прокуратурата поиска да бъде потвърдена присъдата от първата инстанция - 3,5 години затвор.

Има обществен натиск в негативна посока спрямо мен, делото е с огромен политически привкус, обяви на излизане от съдебната зала Златанов, който остава в неяснота за това дали ще отиде зад решетките.

Като всеки нормален човек аз се надявам да чуя от съда „невинен", защото няма престъпление в това, което съм извършил, категоричен бе той. По думите му политическият оттенък в процеса идва от „цялото шоу, което се разиграва", а не от това, че инициалите в тефтерите му са прикрити имена на политици.

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) сподели, че в момента е безработен и се занимава само с четене на медии.

Става въпрос за чисто административни нарушения, защити клиента си адвокат Ирен Савова след края на дългото заседание. Както в пледоарията си, така и пред медиите, тя настоя на тезата, че Златанов не е извършил престъпление, а го съдят за това кое решение на комисията не е качил на сайта на институцията.

Тя предположи, че той най-вероятно все някога ще каже кой стои зад инициалите И.Ф., Б.Б., Ц.Ц. Юристката увери, че защитата не е виждала в оригинал никога нито едно от двете тефтерчета, които към момента са в неизвестност, след като бяха задигнати от колата на едно от вещите лица по делото.

В хода на пледоариите на страните държавното обвинение разясни, че е съгласно Златанов и на втора инстанция да бъде обявен за невинен по едно от първоначалните обвинения за сигнал срещу бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева. Прокурорът по делото обаче настоя Софийският апелативен съд да потвърди решението на Софийския градски съд за виновност по това, че Златанов не е публикувал решение на КПУКИ за прекратяване на преписка по сигнал срещу Росен Плевнелиев, както и за забавено извън законовия срок публикуване на решение по същество срещу съветничката на президента Димана Ранкова.

Защитата на антикорупционния ексшеф обаче настоя, че по никакъв начин не е доказано, че Ранкова е претърпяла щети от забавянето на публикуването на решението по нейния случай. Според юристите на Златанов тя не е била лишена от правото си да обжалва решението на КПУКИ, макар още да не е знаела какво е то.

Юристите се опитаха да оборят тезата, че Златанов е изпълнявал политически поръчки, с идеята, че комисията взема решенията си в петчленен състав, тоест е трябвало да се окаже натиск върху всички в нея, а няма такива данни.

Следва ли да се публикува решение за спиране на преписка срещу президента, след като в сигнала дори няма данни за конфликт на интереси, реторично запитаха двамата защитници на Златанов. Те обявиха, че над клиента им вече тегне морална присъда и тя има превантивно действие. Какво ще отреди съдът обаче, ще се разбере в идните дни.