Водещата новина на днешната френска преса е разводът на френския президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия.

Според френския ежедневник Le monde, двамата са се срещнали в понеделник със съдия, който да уреди процедурата по развода им. Същевременно, говорителят на Елисейският дворец Давид Мартинон отказа коментар за евентуалния развод на френската първа двойка.

За разделянето на семейство Саркози се заговори още преди месеци, след като френският президент се появяваше на повечето публични места без съпругата си.

За пръв път се появиха слухове за проблеми в първото френско семейство, след като Сесилия не пръсъства на закуската, дадена от американския президент Джордж Буш по време на почивката на Саркози в САЩ. Тогава тя се извини за отсъствието си с влошено здравословно състояние.

Агенция АП обръща голямо внимание и на липсата на френската първа дама по време на посещението на Саркози в България.

Елисейският дворец  оправда отсъствието на Сесилия с желанието й да не подновява дебатите и споровете около освобождаването на българските медицински сестри от Либия и ролята на Франция  в развитието на проблема.

Сесилия и Никола са женени от 1996г., но през 2005 г. изживяха сериозна криза в брака. На следващата година двамата отново се събраха.

Любопитен факт около запознаството на двамата е, че през 1984 г. в качеството си на кмет на парижкото преградие Ньой Никола Саркози регистрира брака на Сесилия за първия й съпруг Жан Мартен.

Тогава той се влюбва в нея, а години по-късно двамата слагат край на първите си бракове и се събират.