ВСС образува дисциплинарно производство срещу колегата си Камен Ситнилски. Само четирима от членовете на Съвета гласуваха "въздържал се".

Всички останали дадоха положителен глас. До решението се стигна, след като Етичната комисия на Съвета предложи това. Скандалът около Камен Ситнилски започна след публикувани разговори от СРС.

Припомняме, по-рано днес шефът на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров коментира казуса с думите, че най-нормалното е да се мине през дисциплинарно производство.

Освен това Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Той е един от участниците в разпространения запис на разговор, обсъждащ магистратска подкрепа за съдебни кадровици от прокурорската квота.

Ванчев беше отстранен от длъжност с 20 гласа "за", един против и трима са се въздържали. Камен Ситнилски не участва при вземането на решението, съобщава БНР.

Оказа се, че срещу Ванчев е започнало досъдебно производство за това, че е купил диплома за висше образование на свой близък.

През 2001 година срещу Ванчев е имало дело за изнудване, през 2012-а то е било прекратено, впоследствие Софийската апелативна прокуратура го е нвъзобновила вече за фалшива диплома.