Софийският градски съд (СГС) призна Филип Златанов за виновен.

Той получи на първа инстанция 3 години и половина ефективна присъда при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, както и 5-годишна забрана за заемане на ръководни длъжности в администрацията.

Присъдата срещу Златанов е и присъда срещу ГЕРБ, убеден Добрев
Още...

Председателстващият съдебния състав Андрей Ангелов обяви, че Златанов е признат за виновен само по едно от повдигнатите обвинения, а именно, че в периода 21 септември 2012 - 9 юли 2013 г. при продължително престъпление е извършил две деяния при еднородност на вината, като не е изпълнил служебните си задължения, вменени му като председател на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) с цел да набави другиму облага и да причини другиму вреда.

Така Златанов се оказа виновен на първа инстанция за това, че е осигурил облага на президента Плевнелев, като не е допуснал обществото да разбере, че срещу него има сигнал, по който комисията не се е произнесла по същество. Така той е накърнил и авторитета на КПУКИ.

Втората „престъпна грешка" на Златанов е, че не е изпълнил служебните си задължения да съобщи на Димана Ранкова за законовия 3-дневен срок, какво решение е взела комисията по сигнал срещу нея.

Присъдата обаче се оказа изненадващо тежка, тъй като при пледоариите на 1-и април прокурорът по делото Снежана Копчева поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Съдът обаче не само, че вдигна присъдата, но и я трансформира в ефективна.

Златанов следва да заплати и разходите по делото в размер на 3640 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок, като до влизане в сила със съдебен акт Златанов има гаранция от 5000 лева.

На излизане от съдебната зала той единствено благодари на българския съд и отказа да коментира дали е станал жертва на политическа поръчка.

Адвокатът му Антон Терзийски също бе лаконичен пред медиите, но обяви, че клиентът му със сигурност ще обжалва. Юридическият защитник на Златанов не се поколеба да обяви решението на съда като грешка.

Припомняме, Златанов нашумя със своето прословуто тефтерче, което стана и повод той да бъде клиент на прокуратурата.

В бележника на Златанов бяха открити написани инициали, съвпадащи с имената на действащи политици, например И.Ф, Ц.Ц и Б.Б. Той си е отбелязвал кои лица подлежат на преследване от властта и кои трябва да бъдат протектирани.

През юли миналата година Софийският градски съд отстрани от длъжност Филип Златанов след избухналия скандал с неговия личен тефтер.

Според прокуратурата главно действащо лице в тефтерчето е президентът Росен Плевнелиев, а Златанов укрил проверка срещу държавния глава.

Името на Димана Ранкова също бе включено в тефтерчето на Златанов, където срещу името й бе записано, че „трябва да се удари".