Валията на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу благодари на протестиращите за това, че са подкрепили полицията и не са се подали на действията на провокатори. Това заяви той на пресконференция в града, организирана по повод безредиците тази сутрин на площад Таксим в Истанбул, предаде РИА Новости.

Изразих своята благодарност в "Туитър" и пак ще я повторя: благодаря за избягване вмешателство в действията на полицията, изтъкна той.

Ние нямаме намерение да разгонваме протестите в парка „Гези" или палатките. Целим да премахнем пропагандните транспаранти, знаците и рисунките от паметника на Ататюрк и от културния център Ататюрк.

Никога не е имало нападения срещу протестиращи в парка „Гези" и няма да има. Полицията влезе в стълкновения с маргинални групи, които хвърляха камъни и „коктейли Молотов, заяви валията на Истанбул. Той подчерта, че повечето протестиращи правилно тълкуват ситуацията, не се подават на провокации и сътрудничат с полицията.

По мнението на валията хвърляните от маргиналните групи димки и „коктейли Молотов" са използвани да се създава впечатление, че полицията използва голямо количество сълзотворен газ.

Полицейските действия са само срещу тези, които ги нападат. Знаем, че провокаторите комуникират помежду си с помощта на радиостанции. Ще продължим да се борим срещу тях, добави той.

Припомняме, по-рано днес турската полиция се разположи на площад Таксим в Истанбул, който стана арена на антиправителствени демонстрации в продължение на близо две седмици.