Активна подготовка за протести тече в момента сред служителите на дружество „Напоителни системи". Работещите там от седмици сигнализират за това, че не са получавали заплати от месеци.

Синдикатът КТ „Подкрепа" даде специална пресконференция днес, на която описа подробно проблема в дружеството. Трудът на голяма част от служителите не е бил заплатен още от месец май насам.

200 хиляди лева са необходимите пари за изплащане на заплатите за май, 1,2 млн. лева за юни и още 1,2 млн. лева за юли. Осигуровките на всички работещи не са плащани също от май насам.

За да докажат готовността си за по-големи протести, утре в 9 часа работещите от клон Мизия, който обхваща Враца и Монтана, ще покажат недоволството си на едночасов протест пред управлението на клона.

В зависимост от това с какви пари ще разполага стачният комитет, ще стане ясно дали работниците от „Напоителни системи" ще дойдат да протестират и в София.

„Дружеството се води към фалит от 2009 година", отсече Анелия Иванова от КТ „Подкрепа". Според разчетите на синдиката към момента, за да се стабилизира ситуацията, трябват 6 млн. лева - за плащане на заплати и осигуровки, както и за погасяване на задълженията за ток и гориво.

Президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев коментира - извън ситуацията около „Напоителни системи"-  най-големи проблеми на страната ни, са именно огромната опасност от люшване на цялата финансова система, трагичното състояние на енергетиката и недостатъчните пари за здравеопазване.

По-късно през деня, на брифинг в Земеделското министерство стана ясно, че "Напоителни системи" остава препятствие пред служебното ръководство на ведомството.

Всички задължения до края на годината са в рамките на 32 милиона лева. Държавата не може така да извади някакви пари и да ги даде на дружеството, защото това е нерегламентирана помощ, изтъкна заместник-министърът на земеделието Георги Костов пред медиите. По думите му за тази година са отпуснати 12 милиона лева без ДДС, които обаче веднага са дръпнати от банките за стари задължения, като така дружеството няма пари да покрива дейностите си.

Решенията, които МЗХ мисли, включват възможно обвързване с кредитни  институции, тъй като служителите не са получавали заплатите си от месец май и средствата им бързо трябва да бъдат обезпечени. Обсъждат се и кадрови промени в управленския състав. Междувременно изпълнителният директор на дружеството призна, че 3 години в „Напоителни системи" не са получавали една стотинка за дейността отводняване.