В Пирогов спасиха четирима пациенти от ампутация безкръвно. От болницата съобщават, че те са били с артериални запушвания.

Една жена и трима мъже на възраст между 53 и 74 години със запушвания на илиачната (тазовата) и феморалната (бедрената) артерии ще бъдат изписани от Пирогов в понеделник. Манипулациите са били извършени по време на практически семинар в болницата, събрал съдови хирурзи, инвазивни радиолози и инвазивни кардиолози от цялата страна.

Всички събрали се на семинара лекари наблюдаваха в реално време манипулирането на пациентите и можеха да задават своите въпроси на операторите - д-р Лангхоф и д-р Гелев.

"Това беше само първия модул на семинара. Има голям интерес сред колегите и предстои да направим още 2, може би до края на годината. Използването на ендоваскуларен метод при запушени артерии на крайниците става все по-популярно в света, освен това има огромна успеваемост при пациентите", изтъкна организаторът на обучението д-р Валери Гелев, завеждащ отделение по инвазивна кардиология в Пирогов.

Целта на семинара беше да се представят най-новите методи на лечение на запушени артерии на крака, чрез използване на инвазивния подход - без интервенция.

Запушванията на артерии на краката се наблюдават предимно при пациенти на възраст над 50 години. Най-често те се появяват при наличието на артеросклероза.

Рисковите фактори за това заболяване са хипертония, висок холестерол, диабет и тютюнопушене. Запушването на артерии на краката може да доведе до ампутация.

Отпушването на подобни артериални запушвания на крайници може да стане чрез хирургично или нехирургично (ендоваскуларно) лечение. Нехирургичното лечение, освен че има успеваемост над 90%, позволява много по-бързо възстановяване на пациента, посочват от „Пирогов".

Инвазивното опушване обикновено се извършва от екип от специалисти - инвазивен кардиолог, съдов хирург, рентгенолог. Пациентът е в съзнание, а манипулацията е безкръвна.

Отпушването на периферни артерии "отвътре", посредством ендоваскуларни методи позволява стентиране или балониране на съдовете и възстановяване на нормалния ход на кръвта. Този вид лечение на запушвания на перифериите е безплатно за пациентите, тъй като се поема от НЗОК.