Джипитата спират преговорите по Националния рамков договор. До това решение е стигнала  експертната група за преговори по НРД 2011 в частта първична извънболнична медицинска помощ.

Oт съобщението на Националното сдружение на общопрактикуващите става ясно, че те прекратяват преговорите, тъй като от касата не желаят да извършват каквито и да е промени в НРД, които биха довели до подобряване работата на джипитата и състоянието на пациентите.

От сдружението на джипитата упрекват и НЗОК в конкретни насоки, като твърдят, че:

  • 1. НЗОК не желае, както и досега не е желаела, да извършва каквито и да е промени в НРД и приложенията към него, които биха довели до подобряване на работата на лекарите и състоянието на пациентите.
  • 2. Като ползва юридически хватки и псевдомедицински доводи НЗОК изрично отказа да подобри работата по диспансерното наблюдение, профилактиката и ежедневната дейност в кабинета.
  • 3. В десетгодишното си съществуване НЗОК е забравила причината за своето създаване - защитата на интересите на пациентите и партньорско отношение към лекарите.
  • 4. Основните усилия на „преговарящите" от страна на НЗОК (зависими служители, без право на собствено мнение и глас) бяха насочени към намаляване на финансовите средства чрез въвеждане на усложнени бюрократични процедури.
  • 5. От страна на НЗОК не беше казана нито една добра дума за пациентите и лекарите; през цялото време на преговорите те бяха „ходещи банкноти", независимо от нашите призиви за внимание и отношение към пациентите и лекарите.
  • 6. Поведението на представителите от НЗОК - липса на всякаква чуваемост и липса на вникване в смисъла на предложенията и идеите, представени от нас, доведоха до прекратяване на преговорите.

От своя страна УС на БЛС за пореден път приложи утвърдената си вече практика на непоследователни действия и некоректност в отношенията, като не изпълни поетите писмено ангажименти и предаде интересите на ОПЛ - договори с НЗОК текстове зад гърба на експертната група и в ущърб на пациентите. Нито едно от „договорените" съвместно условия не е спазено, категорични са джипитата.

В заключение джипитата посочват, че заради водените „псевдопреговори" през 2011 година условията на работа и обслужването на пациентите ще се влошат. Ще се задълбочи практиката: „плащаш здравни осигуровки - не получаваш здравни услуги". Ще нараства недоволството към здравната система от всички участници - пациенти, лекари и финансова институция.

В по-дългосрочен план това ще доведе до влошаване на здравното състояние на нацията, повишени разходи за лечение на заболяванията, на фона на прогресивно намаляващи приходи в системата, все по-малко лекари, повече болни и недолекувани, допълват общопрактикуващите лекари.