Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев ще подпишат новия договор за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО) на 8 април в Прага.

Валидността на споразумението ще бъде 10 години и ще може да бъде удължена с още 5 след изтичането й.

Това предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщения от Белия дом и Кремъл. Решението е взето след проведен телефонен разговор между Обама и Медведев.

Новият договор съдържа ограничения за ядрените сили на САЩ и Русия много под нивата, фиксирани в изтеклия миналата година СТАРТ от 1991 г. и Московското споразумение, подписано през 2002 г.

Документът задължава САЩ и Русия значително да намалят стратегическите оръжия в рамките на седем години от датата на влизане в сила на споразумението.

Ограничава се разполагането на ядрени глави до 1550. Определя се общ лимит от 800 дежурни и недежурни установки за изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, установки с подводно базиране, и бомбардировачи, оборудвани с ядрени оръжия.

Фиксиран е и отделен лимит от 700 дежурни междуконтинентални балистични ракети, ракети с подводно базиране и тежки бомбардировачи, оборудвани за ядрени оръжия.

Няма ограничения за изпитанията и разработките на настоящите или планираните в бъдеще ракетни програми на САЩ.

Документът предстои да бъде ратифициран от Конгреса на САЩ и Държавната дума на Русия.