В интервю за CNN, излъчено в неделя, американският президент Барак Обама отговори на широк кръг от въпроси за икономиката на страната, борбата с тероризма, Гърция, отношенията с Русия и други.

По отношение на икономиката, той заяви, че е горд с постигнатото по време на неговото управление, макар както винаги да признава, че "ни чака дълъг път". Още в шестата си поред реч "За състоянието на Съюза", произнесена по-рано тази година, той цитира данни, според които има значителен напредък и растеж след тежката рецесия, благодарение на мерките му, което ще помогне за все по-достъпно образование и все по-високи резултати.

Запитан с кои от постиженията си по време на своето управление се гордее, той постави сред тях и изтеглянето на американските войски от Ирак и Афганистан. Борбата срещу набиращите подкрепа джихадистки групировки бе очаквано сред обсъдените по време на интервюто теми. Обама избягва да ги определя като "ислямски" и настоява, че не се води война срещу исляма, както и че в общата борба с тях се включват и традиционно ислямски държави. Въпреки критиките за това от средите на републиканците, Обама настоява, че определяйки тези войни като "религиозни", ще отблъснем умерените мюсюлмани по света и ще попречим на изкореняването на ектремизма в техните общества.

За Гърция президентът сподели, че строгите рестрикции няма да помогнат за бързото й възстановяване и трябва да се даде шанс на реформи за икономически растеж.

Като свое постижение държавният глава определя и външната си политика, в която настоява да се действа докрай с дипломация и да се изчква тя да постигне нужните резултати, въпреки че това става по-бавно понякога. Той се обявява против военен конфликт с Русия, срещу която бяха задействани серия от санкции, тъй като "това не би било мъдро решение".