Европейската комисия поиска от България сметищата в страната да отговарят на изискванията на ЕС.

Според правото на ЕС, събирането в депа на отпадъци трябва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва само при условие, че са избегнати последиците за здравето на хората и за околната среда, посочват от ЕК.

От там напомнят, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС.

Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на европейското законодателство.

Поради тази причина ЕК е изпратила мотивирано становище, в което е дала на нашата страна срок от два месеца за отговор. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Европейската комисия може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу страната ни.

Европейската комисия иска още от България, Кипър и Португалия да приемат национални мерки относно интелигентните транспортни системи. Трите държави членки не са транспонирали изцяло Директива 2010/40/ЕС, подкрепяща реализацията на интелигентни транспортни системи при пътния транспорт и връзката му с други видове транспорт, въпреки че от тях беше поискано да направят това до 27 февруари 2012 г.

В съответствие с директивата държавите членки гарантират, че приетите от Комисията спецификации се прилагат при въвеждането на ИТС приложения и услуги.

Закъснялото транспониране на директивата може да осуети ефективността и навременното прилагане на тези спецификации. Ако трите държави членки не информират Комисията в двумесечен срок за мерките, които са предприели, за да гарантират пълно съответствие с правото на ЕС, Комисията може да предяви срещу тях иск пред Съда на ЕС.

Проблем със сметищата има и в Италия. Като цяло страната има пет съставени акта за неизпълнение на задължение като страна-членка в областта "Околна среда".

Съгласно правото на ЕС държавите членки трябваше да гарантират, че сметищата, получили разрешение за експлоатация или вече експлоатирани към момента на транспониране на Директивата относно депонирането на отпадъци, спират да се използват след юли 2009 г., ако не отговарят на директивата.

Комисията е на мнение, че някои сметища в Италия са продължили да се използват след крайния срок през 2009 г. в нарушение на директивата, поради което беше изпратено писмо с официално предупреждение.

След като направи оценка на отговора от Италия, Комисията заключи, че въпреки постигнатия известен напредък някои сметища все още не са закрити, нито пък са приведени в съответствие с директивата.

Комисията иска от Италия и да преразгледа законодателството си за водите за къпане.

Комисията предяви пред Съда на ЕС искове срещу Полша и Финландия за непълното транспониране на разпоредбите на ЕС в областта на вътрешния енергиен пазар. Към днешна дата Полша е транспонирала Директивата за газа само отчасти. Финландия не е осигурила пълно транспониране нито на Директивата за електроенергията, нито на Директивата за газа.

ЕК предява и иск срещу Белгия за неиздаването на биометрични паспорти с пръстови отпечатъци.