Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци за ново разглеждане. Това съобщи Владислав Влашев, прокурор в Окръжната прокуратура във Видин.

С това си решение ВКС отменя 18-годишната присъда на 73-годишния шотландец Дейвид Бел Брайсън, който е обвинен за убийството. В мотивите си съдиите посочват редица съществени нарушения, извършени в досъдебното производство и на 2 съдебни инстанции.

Съдът констатирал, че има негодни доказателства, пропуски при следствения експеримент, при експертизите, при разпити на подсъдимия, при показанията на свидетели, при огледи и куп други нарушения.

Предстои делото да започне отначало, като ще бъде гледано от друг състав на Окръжен съд Видин, каза прокурор Влашев пред БТА. Предстои събирането отново на доказателства, предстоят нови разпити на свидетелите. Указанията, дадени на Видинския окръжен съд от ВКС, са задължителни и те са уточнени на 38 листа, обясни прокурорът.

Той посочи, че има указание за настаняване на подсъдимия Брайсън в психиатрично заведение за освидетелстване. В момента мъжът е задържан, но негов адвокат може да поиска и освобождаването му, обясни прокурорът.

През януари 2011 г. живеещият в село Лагошевци шотландец бе обвинен, че е убил по особено жесток начин 11-годишния Станислав Мирчов. Детето изчезна на 5 януари и близо 2 седмици полицията и местните хора го издирваха.

Тялото на удушеното момче бе открито на 21 януари, захвърлено в дере. Аутопсията установи че детето е удушено и приживе е било жертва на сексуално насилие.

73-годишният Дейвид Брайсън твърди, че е невинен, независимо, че е направил пълни самопризнания и при следствения експеримент. Като мотив за жестокото престъпление шотландецът посочи, че детето тормозело кучето му. Впоследствие пред съда Брайсън се отрече от думите си.