НАТО планира започването на военна кампания срещу Сирия за сваляне на Башир Асад, след което Алиансът ще има възможност за благоприятен плацдарм за евентуална атака срещу Иран. Това каза руският представител в НАТО Дмитрий Ругозин, цитиран от РИА Новости.

Планирането на военна кампания е в ход. Атаката може да бъде логично заключение на пропагандата и военните операции, които западните страни организираха срещу Северна Африка", подчерта Ругозин в интервю за руския вестник „Известия".

Руският дипломат наблегна на това, че Алинсът само цели намесване във вътрешните работи в страни, където "управлението, режимът не съвпадат с вижданията на Запада".

Той е съгласен с мнението на някои експерти, че Сирия и по-късно Йемен могат да бъдат последната стъпка на силите на НАТО преди да атакуват Иран.

Примката около Иран е затегната. Атаката срещу Иран в момента се планира. Сериозно сме обезпокоени от нарастващото напрежение, което може да възникне в този регион", изтъкна руският дипломат.

Учейки се от урока в Либия, Русия „ ще продължи да се противопоставя на всякакви планове за насилствени актове срещу Сирия", каза Ругозин, допълвайки, че последствията от конфликта в Северна Африка биха били разрушителни за целия свят.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН предупреди правителството на Сирия да прекрати кръвопролитията срещу жителите на страната.