Новото правителство на България се застрахова за бъдещи неудачи, а вероятно има и сценарий за умишлен саботаж на европейски програми с цел средствата, предвидени за съфинансиране, да бъдат използвани за покриване на част от популистките обещания.
Това мнение изразиха бившите министри от ГЕРБ Томислав Дончев, Делян Добрев, Лиляна Павлова, Ивайлов Московски и зам.-министърът Владислав Горанов.

На пресконференция в централата на партията настоящите народни представители от ГЕРБ на дълго и широко опровергаха куп изказвания на своите политически опоненти в последните дни.

За уговорката, че всяко правителство заслужава 100 дни толеранс Томислав Дончев посочи, че въпреки нервната обстановка от ГЕРБ не изневеряват на това неписано правило и няма да отправят политикански атаки, но ще се постараят да информират обществото, защото истината е важна и за да предпазят новите управляващи от евентуални грешки.

Дончев се спря на твърденията, наслагвани в обществото от новото правителство и депутати от мнозинството, че има шанс България да изгуби средства от еврофондовете, като се усъмни, че по този начин се правят застраховки за бъдещи неудачи.
Той припомни завареното положение през 2009 година и цитира думите на комисар Хан от преди 3 месеца, че всички следващи правителства трябва да съхранят прогреса, направен от ГЕРБ, по отношение на еврофондовете.

Всяка година България има своите цели, които до този момент са изпълнявани безупречно и не сме загубили нито стотинка, посочи Дончев, който в кабинета „Борисов" отговаряше именно за еврофондовете и настоя, че трябва всеки ден да се работи и да се плаща, и е недопустимо към средата на годината цялата система да се зарежда с малодушие, че ще бъдат изгубени средства.
„Това е все едно, излизайки сутрин, мъж да каже на съпругата си много се страхувам, но имам усещане, че днес ще ти изневеря", посочи Дончев.

Вторият коментар на бившия министър по еврофондовете бе насочен към „още по-смущаващите твърдения" относно подготвеността на България за следващия програмен период.

За да опресни паметта на новите управляващи, той изброи документите, с които страната ни разполага към днешна дата.
Наличен е документ „България 2020", готов проект на договор за партньорство с ЕК, като България е първата държава, представила такъв, до голяма степен готови на над 90% оперативни програми, финансов модел за разпределение на средствата и модел за макроикономически анализи „Сибила" са въпросните документи.

„При целия този арсенал да получаваме коментари колко не готова е страната, е смущаващо и обидно за всички неправителствени организации, хвърлили много труд в изготвянето им", коментира Дончев.
Той подчерта, че не бива да се губи никакво време, за да може България да ползва средства още от началото на следващата година, а не както в предишния програмен период, две години по-късно.

Според заместник-министъра на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов апокалиптичните картини на състоянието на българската икономика, описани от новото правителство, показват недалновидност и къса памет по отношение на това докъде БСП нееднократно е довеждала България. За пореден път Сергей Станишев манипулира обществото с информации, изнасяни по медиите, счита Горанов.

Той припомни, че още с приемането на бюджета тогавашната опозиция е упрекнала управляващите, че приходната част е занижена, като е настоявала за 900 млн. лева, които са били подценени.

Също така БСП многократно по време на предизборната кампания е прокламирала, че знае за над милиард и половина лева, губещи се от контрабанда. „Това ме прави оптимист, тъй като не само ще изведат наяве тези 900 милиона, но ще вкарат в бюджета и още милиард и половина от контрабандата", заяви Горанов.

Той счита за неправилно твърдението, че 800-те милиона, с които ГЕРБ се разплатиха на зърнопроизводителите през януари, са в тежест на бюджета, тъй като още на 4 април средствата са възстановени от Европа и се намират в сметките на съответните ведомства.

Според Горанов тези внушения се правят с цел рязко отличаващите се обещания по време на предизборната кампания да не бъдат изпълнени и да се даде обяснение на хората защо благоденствието ще бъде отложено.

Бившият транспортен министър Ивайло Москвоски пък заяви, че има сериозни притеснения за сценарий, според който, виждайки, че са излъгали хората и няма да изпълнят и една десета от обещанията си, новите управляващи говорят за загуба на евросредства, тъй като планират частта на съфинансиране в размер на 20% от общата стойност да се използват за популистки разходи:
„Заради някой лев повече за пенсии и социално подпомагане, умишлено ще саботират програмата и от един милиард ще използват 200-те милиона за съфинансиране на обещанията си".

Делян Добрев също се включи и нарече меко казано вредни коментарите на Пламен Орешарски относно иска на руската страна по отношение на проекта АЕЦ „Белене". „Намираме се в арбитражна процедура и всяко изказване трябва да бъде съгласувано с адвокатите ни. Изказването на новия премиер, че България по всяка вероятност ще изгуби делото, е зашеметяващо", посочи Добрев и заяви, че е отправил парламентарен въпрос към новия премиер на какво се базират твърденията му, съгласувал ли ги е с адвокатите и наясно ли е, че подобни изказвания могат да бъдат използвани срещу нас в съда.
„Няма никакво основание да считаме, че ще изгубим делото, България е силната страна и всички аргументи са на наша страна, нека оставим нашата защита да защити позициите ни", коментира Добрев и посочи, че новите управляващи говорят с гласа на Русия вместо с този на българските граждани.

Бившите министри и настоящи народни представители от ГЕРБ се обединиха, че на този етап се виждат единствено опити за реваншизъм и упорита кампания за очерняне и омаскаряване на управлението на ГЕРБ. Те с нетърпение очакват момента, в който тези аргументи ще се изчерпат и новото правителство ще трябва да работи, а не да се оправдава.

Досега разглежданите законопроекти и бягането от ключови проблеми като енергетиката за сметка на Авиоотряда и промените в МВР и ДАНС са достатъчно показателни за намеренията на правителството на Орешарски.

На въпрос относно твърденията на Мирослав Найденов, че всички министри са били подслушвани Томислав Дончев и Лиляна Павлова отвърнаха, че не са чували, когато говорят да се сменят касетки, а скандали в МС е имало, но не заради съмнения в подслушване.
Разцеплението в ГЕРБ е само в печата, но не и в парламентарната група, завърши Томислав Дончев, отказвайки да коментира изказвания на бивши активисти на партията.