От турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Република Турция. Потвърждение за това е получено и от Консула на Република България в Одрин.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Това става след като посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки направи категорична интервенция пред съответните институции в Турция.

Междувременно Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията заедно с Министерството на външните работи са предприели всички необходими действия за решаване на проблемите на българските превозвачи при преминаването на границата с Република Турция. Поискана е спешна среща на ниво министри на транспорта между двете страни.

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев е изпратил на ГКПП „Капитан Андреево" и на ГКПП „Лесово" представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", които да следят ситуацията на място.

За проблемите на българските превозвачи е сезирана Европейската комисия. Изпратено е и официално писмо до Международния транспортен форум, относно тълкуване на правилата на ЕКМТ-СЕМТ. От секретариата на ЕКМТ официално потвърдиха, че българските превозвачи, които спазват правилата, не могат да бъдат определяни като нарушители на разпоредбите им. Ситуацията е обсъдена и с представители на Република Сърбия, която също е имала подобни проблеми с Република Турция.

Припомняме, проблемите на българо-турската граница започнаха на 9 май, когато българските превозвачи блокираха граничния пункт при Капитан Андреево, заради едностранно въведените от турска страна стриктни мерки за проверка на българските камиони. След намесата на МТИТС блокадата бе временно вдигната, но рестрикциите към българските превозвачи продължи, което доведе до ново ескалиране на ситуацията.

Няма да се вдига блокадата на границата, докато нямаме писмен отговор от турска страна на нашите искания, които сме дали на министъра на транспорта, съобщи междувременно Петко Ангелов, заместник-председател на БАСАТ. „Искаме ги черно на бяло, за да не бъдем излъгани като миналия път. Блокадата остава и ние продължаваме. Ние сме поставили 4 условия и искаме те да бъдат изпълнени, и да ни бъде дадено писмено от турска страна. Има декларация, която сме изпратили. Те нарушават всякакви спогодби", заяви Ангелов.