Русия и КНДР се договориха да се преработи проектът за строителство на газопровод за доставка на газ за Южна Корея.

Това стана ясно по време на срещата между президента Медведев и гостуващия в Русия севернокорйски лидер Ким Чен Ир.

Преговорите между Медведев и Ким Чен Ир са продължили повече от 2 часа, проведени в закрития военен гарнизон „Сосновый бор", недалеч от столицата на Бурятия.
За момента няма коментари за съдържанието на разговорите.
Предполага се, че е засегнат и въпросът за подновяване преговорите по урегулиране на севернокорейския дълг към Русия.

Той е в размер на 11 млрд. долара и е предоставен на Пхенян от бившия Съветски съюз, уточни, цитиран от „Новости" зам министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак, който е в Бурятия, придружаващ Медведев за срещата му със севернокорйския лидер.

На въпрос дали КНДР признава този дълг, Сторчак е отговорил - това е друга тема.
По думите му първоначално трябва да бъде постигната договорка, че именно Руската федерация е правоприемник на този дълг.

Следващият етап е да се преизчисли дълга, които в минало е даван - 60 копейки за долар. През 2007 година дългът е изчислен на 8 млрд. долара, следващата година са начислени и лихви, които качват задължението до 9 млрд.

На срещата севернокорейският лидер Ким Чен Ир е заявил готовността на Северна Корея за възобновяване на шестстранните преговори по ядрената програма на страната без каквито и да е предварителни условия.

По информация от прес-секретариата на руския президент Ким Чен Ир е изразил готовност да се върне на масата, където в хода на разговорите те могат да приемат да наложат мораториум върху производството на ядрени материали.

Не се знае каква е програмата на севернокорейския лидер след срещата му с Медведев, който бе основна цел на визитата на Ким.
Според японски източници той веднага ще се отправя обратно към Пхенян със специалния си брониран влак.

Други източници твърдят, че има вероятност да мине през Китай. Визитата на Ким Чен Ир в русия се осъществи изцяло в Далечния Изток, при голяма секретност, като в началото дори ръководителите на Амурска област не са знаели, че в района им се движи влакът на лидера на КНДР.