Вчера вечерта се проведе извънредна среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, посветена на ситуацията в Украйна.

Взето бе единодушно решение за удължаване с 6 месеца на санкциите срещу руски граждани, които изтичат през март. Мерките са свързани със замразяване на активи и забрана за пътувания.

За първи път присъства и новият гръцки външен министър.

Това съобщи външният министър на ЕС Федерика Могерини, която заяви, че ЕС е готор за по-нататъшни мерки.

Холандският външен министър уточни, че става въпрос за първата партида санкции и че така се изпраща сигнал към Русия.

Датският му колега допълни, че се очаква реакцията на Москва, преди да се пристъпи към икономически санкции, тъй като все още има надежда тя да преговаря.

Има предложение за разширяване на "черния списък" на лицата, отговорни за случаващото се в Източна Украйна, сред тях руски политици и проруски сепаратисти.

Очаква се до 10 дни Европейската комисия да представи новите имена.

Не е било обсъждано предложението на украинския парламент за признаване на Русия за агресор.

За момента няма съгласие и за въвеждането на нови санкции срещу Москва. Агенциите отбелязват, че новото гръцко правителство би могло да ги блокира. Атина коментира неприемането на нови мерки със задоволство.

Министрите са призовали за придържане към средствата на дипломацията в решаване на конфликта.

Следващото заседание е насрочено за 12 февруари.

САЩ в изявление одобриха удължаването със санкции и заплашиха Москва със собствени такива. В изявление на Белия дом се казва, че Вашингтон поддържа връзка с европейските си партньори.