Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и премиерът на Португалия Жозе Сократес дадоха обща пресконференция, във връзка с постигнатото споразумение за новия договор за конституция на ЕС.

Договорката беше постигната на неофициалната среща в Лисабон, а новата конституция ще бъде подписана на насрочената за 13 декември среща на върха на ЕС в Лисабон.

Министър-председателят на Португалия, която в момента е председател на ЕС, заяви че Европа е преодоляла „институционална криза". Той подчерта, че дебатът е бил ползотворен и Португалия е доволна от председателството си.

Жозе Мануел Барозо заяви, че на срещата в Лисабон „бе загърбена инертността" и вече може да се пристъпи към реформите. По думите на Барозо главното заключение, което може да се направи след заседанието, е че са успели да защитят европейското гражданство, без да бъдат привърженици на протекционизма.

Постигнатото споразумение е най-добрият начин да защитим Европа", заяви Барозо. Председателят на Европейската комисия посочи, че Португалия може да се гордее със своето председателство.