За периода от 04.10. до 07.10.2013 г. на българо-турската граница са установени общо 361 лица преминали нелегално. От тях 197 са сирийски граждани.
Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3050 лица. Той е надхвърлен със 307 места, съобщиха от МВР.

Мюфтийствното започна да раздава на бежанците събраните 50 тона храни и дрехи
Още...

От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.
Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.
Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.
Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започва и имунизация на деца-бежанци на възраст до 15 години.
Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

По отношение на задържаните нелегални емигранти от началото на годината главният секрета на МВР Светослав Лазаров разкри, че те са 6 400 на влизане в страната и 1200 на излизане, тоест в опит да напуснат България.
Задържат се почти 100% от лицата, които опитват нелегално да преминат границата като политическо решение за затваряне на границите МВР има възможност да го изпълни.
От опитващите да напуснат България най-често случаите на задържане стават на българо-сръбската граница.

Тези лица се предават или на агенцията за бежанците, или на прокуратурата, в зависимост от различните случаи, като вече има и осъден алжирски гражданин за опит да напусне нелегално страната, посочиха от МВР.
Става дума за лица задържани на влизане, които в процеса на разглеждане на молбата им за бежански статут правят опит да напуснат територията на България.

Запитан има ли статистика каква част от нелегално преминаващите са мъже, жени или деца, Лазаров отговори, че не разполага в момента с тази статистика. Според него обаче около 30% са деца, между 40 и 50% жени, а останалите мъже.
Лазаров не се ангажира да отговори каква част от нелегално преминалите лица в момента са на територията на България и чакат официален статут.