Ван "Мерцедес Бенц" с над 240 000 броя таблетки с наркотично вещество беше заловен от инспектори от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Русе, съобщиха от Агенция „Митници". Общото тегло на хапчетата е 81.700 кг, разпределени в 51 полиетиленови плика.

Превозното средство с чешка регистрация пристига на трасе "изход" на ГКПП-Дунав мост малко след полунощ на 26-и март. В буса е само шофьорът - 31-годишният български гражданин А.И.

Първоначално автомобилът преминава през мобилния скенер, който показва, че има укрит товар в кухините между страничните вътрешни кори и външните ламарини. Инспекторите демонтират корите и в кухините забелязват множество светлозелени полиетиленови торби, пълни с таблетки. При направения полеви тест веществото реагира на амфетамин. 

Общо 51 пакета с таблетки са извадени от укритията в автомобила. Количеството е трябвало да бъде изтъргувано извън страната на черния пазар за около 110 000 евро.

В портфейла на шофьора, както и във фабрична кухина на таблото на превозното средство са открити още малки количества синтетична дрога на кристали (пико) "за лична употреба". Медицинският преглед на водача установил, че той е управлявал автомобила след употреба на наркотик. Оказало се, че А.И. дори няма шофьорска книжка. Тъй като нямал завършено основно образование, не можел да си извади свидетелство за правоуправление в България. Това обаче не го спряло да управлява автомобили и да поеме дългия курс от България за Чехия в ролята на "муле".