Пети месец полицията издирва дете от институция. Други три също са избягали от сиропиталището в София, стана ясно от думите на проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Института по социални дейности и практики, който управлява дома в последните две години.

В деня на будителите - 1 ноември ще закрият Дома за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" в столицата. Така ще приключи процесът на деинституционализация. Преди 2 години в дома е имало 45 деца, сега повечето са настанени в по-сигурна и стабилна за тях среда, съобщи БНР.

"Три от тях са избягали и полицията ги издирва, а едно липсва вече пети месец", съобщи проф. Нели Петрова.

"Очакванията ни бяха да се случи по-бързо и имаше обективни забавяния, които бяха свързани най-вече с местата, където бяха настанени децата. За самите деца имаше трудност, защото ние на няколко пъти започнахме по-интензивно да ги подготвяме и това им се отрази.

От друга страна изключително се отрази на персонала. В самото начало, когато започнахме работа, персоналът знаеше, че Домът ще бъде закрит. Но когато на няколко пъти се казва „След няколко месеца закриваме", а после това се отлага, хората естествено си търсят работа. И така или иначе трудното намиране на хора в София, които да работят тази тежка работа за тези възнаграждения, всъщност се оказа на моменти невъзможно. За нас това беше най-големият проблем", допълни проф. Нели Петрова.

По-рано днес правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2015 г. Мерките в нея насърчават спазването на правата и интересите на децата.

Програмата за тази година е в съответствие със законодателството в областта на закрилата на детето 2008- 2018 г. Ще се подкрепят политиките за осигуряването на комплексна помощ за децата и семействата, намаляване на детската бедност, насърчаване на социалното включване, подобряване на достъпа до здравеопазване, превенция на насилието и др. Особено внимание е отделено на безопасността на децата, като са предвидени конкретни мерки в тази област, гласи прессъобщението от МС.