Президентът на ЕНП Вилфред Мартенс поиска българският премиер Станишев да му се извини за думите си, че ЕК прилага двойни стандарти.

Според Мартенс тези думи на Станишев са смешни. „Да се обвинява ЕС в двоен стандарт е неприемливо и аз искам извинение от вашите власти", заяви Мартенс.

Лидерът на ЕНП изрази несъгласие и с оценката за България и водената политика на правителството на Мартин Шулц от ПЕС.

Според Мартин Шулц всичко в България е велико и България няма нужда от промени. Много независими анализатори и експерти установяват обратното, подчерта Мартенс.

Той участва в Национален политически форум на ГЕРБ за европейско развитие на България и разкритикува остро правителството пред препълнената зала 3 на НДК.

„Справедливо е да се каже, че вашето правителството е един от главните виновници, които трябва да бъдат обвинявани за съществуващите в страната проблеми", заяви Мартенс, прекъснат от аплодисменти.

Става очевидно, че вашето правителство има нужда от продължаване на корупционните схеми, добави Мартенс и посочи критиките на ЕК, по отношение на правосъдната система.

"Парите предназначени за подобряване на инфраструктурата всъщност отиват в джобовете на корумпирани политици и гангстери", заяви още Мартенс.

Той изрази гореща подкрепа към каузата на ГЕРБ и надежда за изборен успех. „Това е шанс за България - исторически шанс да има правителство, което да не е част от номенклатурата", подчерта Вилфред Мартенс.

Той каза, че е убеден, че ГЕРБ е инструментът за промените в България и че е убеден, че ГЕРБ е готов да промени България.

По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес нататък за ГЕРБ следва огромна отговорност - и пред ЕНП, и пред демократична Европа.

Борисов изтъкна значимостта на визитата на Вилфред Мартенс, на неговите послания, подкрепата на ЕНП и обобщи пред съпартийците си:
"Той поиска от нас нещо много просто - да победим на изборите и да спрем кражбите в България".

Мартенс след закуската с десните лидери:
Няма две мнения по въпроса за лидерската позиция на Бойко Борисов - всички български партии-членки на ЕНП са съгласни
                   Още...

Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ има силен партньор - най-голямата европейска партия ЕНП и че приятелите на ГЕРБ са големите европейски държави, ЕК, ЕНП.

Ако сме чисти, открити и не крадем те ще ни помогнат Еврофондовете да се върнат отново в България", заяви Борисов.

В края на форума Вилфред Мартенс бе приет като почетен член на ГЕРБ.

Партията на Борисов представи антикризисна програма, в която се предлагат бързи и гъвкави мерки за повече работни места, подобрен достъп до финансиране, ефективни публични разходи, както и мерки за подобряване на усвояването на Еврофондовете, на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и социални мерки.