Португалската полиция повдигна обвинение срещу Кeйт Маккан, майката на изчезналото четиригодишно момиченце Маделин, съобщи Би Би Си. 

Обвинението се базира на следи от кръв, открити в колата, наета от семейство Маккан. 

„Те вярват, че имат доказателства, че тя е замесена в смъртта на дъщеря си, които разбира се абсолютно нелепи. Колата, в която е била открита кръв, е наета от семейството 25 дни след изчезването на Маделин." - твърди представителката на семейството Джъстин Макгинес.
По думите й обвиняемата е шокирана от това, че й е отправено подобно обвинение.

Междувременно приятели на семейството заявиха, че Кейт Маккан е била информирана от адвоката си, че ще бъде обвинена за изчезването на дъщеря си.

Вчера, тя беше положена на 11-часов разпит оп португалски детективи. 

Семейството  на Маделин отрече да има каквото и да било общо с изчезването на детето.

Днес майката е извикана на разпит за втори път в рамките на 24 часа.

Тя е влязла в полицейския участък в Портимао, съпровождана от освиркванията на събралите се хора.

Джъстин Макгинес е заявила, че повдигането на обвинение срещу Кейт Маккан ще даде възможност на полицията да й задава без ограничения всякакви въпроси, като тя ще има право да не отговаря на тях.

Кейт Маккан ще е втората обвинена по случая след британеца Робърт Мурат, живеещ в Португалия.

При разпита й след полунощ в четвъртък тя е била третирана като сивдетел. Преди това от полицията обявиха, че семейството не е заподозряно.

Очаква се съпругът на Клеър - Гери, също да бъде разпитан днес следобед за изчезването на Маделин.

Междувременно португалските детективи са потвърдили, че имат частични резултати от съдебномедицинската експертиза по случая, направена от британска лаборатория.

Припомняме, вчера бе съобщено, че резултатите от ДНК-анализът на откритите следи от кръв,1 коса и тъкани в къщата в Португалия, откъдето изчезна Мадлин, е дал резултат и скоро се очакват разкрития.

Припомняме, 4-годишното момиченце изчезна в началото на май от португалския курорт Прая да Луз, където почивало с родителите си.

Последва изключително мащабна полицейска операция, както и публични изяви на родителите на Мадлин, ангажирали в призивите си за намиране на момиченцето политици, както и известни личности.

Футболната суперзвезда Дейвид Бекъм записа видеообръщение, в което призова за информация за изчезналата Мадлин.
Родителите й дори се срещнаха с папа Бенедикт ХVІ.

Стигна се дотам, че английските медии обвиниха португалската полиция в неефективност и в неспособност да разкрие случая.

В началото на август в наетия от семейството апартамент с помощта на специално обучено куче бяха открити следи от кръв, които бяха подложени на ДНК-анализ.