Няма опасност нито сега, нито след 2030 г. пенсионната система да фалира, категоричен бе служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в сутрешното студио на Нова ТВ.

Не съществува никаква опасност да не могат да бъдат изплащани пенсии и това го заявявам отговорно, заяви министърът. Той припомни, че този месец изплащането на пенсиите е започнало по-рано. Пенсиите ще бъдат изплащани стриктно и през следващите месеци. Няма никаква драма, добави Христосков.

Социалният министър обяви в студиото, че ще очаква в бъдещите дни хората да изпращат въпросите си към него на Нова ТВ, а отговорите му ще бъдат публикувани на сайта на медията.

На въпрос защо в България пенсионерите имат право да работят, като получават едновременно заплата и пенсия, министърът уточни, че Конституцията на България го позволява. „Това е решение на Конституционния съд. Преди това решение с всеки заработен лев, се отнемаха стотинки от пенсията на работещите. Конституционният съд обаче реши, че могат да се получават едновременно и пенсия и заплата", посочи Христосков.

По отношение на еднократните помощи от 325 лева за пострадалите от наводненията в няколко области в страната, министърът заяви, че досега са изплатени общи 2229 такива помощи. Само за област Враца те са 1309. Министърът уточни, че помощи се полагат и на хората, които не са с постоянен адрес в Мизия, но живеят там.

Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Общо 1 300 000 лева ще бъдат изплатени във вид на помощи, конкретизира Христосков.

На зрителски въпрос дали детските надбавки ще бъдат изплатени до 15 септември Христосков отговори, че не може да се ангажира с конкретна дата. В рамките на месеца ще бъдат изплатени всички социални помощи, увери той. Засега обаче министерството не може да въведе график с точни дати за изплащането на социалните помощи, каквото е желанието на повечето хора.

„Нашето желание е да има такъв график, но за съжаление се очертава дефицит от 1 милиард лева, което пречи това да се случи. Изплащането на тези пари е свързано с постъпленията в касата. Засега можем да гарантираме, че тези пари ще бъдат изплащани, посочи Христосков.

Запитан за това дали е правилно хората да се пенсионират все по-късно министърът  коментира, че това е тенденция в световен мащаб и зависи от обективни, глобални процеси. Неминуемо ще нараства пенсионната възраст с повишаването на продължителността на живота, каза Христосков. По думите му много от жените, които са се пенсионирали на 55 години, и мъжете на 60 сега се оплакват, че пенсиите им са по-малки.

Христосков увери, че увеличението на пенсиите с 2,7% няма да се отрази на правото на социално слабите да получават енергийни помощи в следващия период, ако няма промени в другите им доходи.

Той обяви още, че от следващата година по всяка вероятност ще има увеличение на минималната работна заплата. Засега е предвидено минималното месечно възнаграждение да бъде увеличено с около 40 лева. Смятам, че тя може да стане около 400 лева, каза още министърът.