Макар и с ограничени финансови възможности, армията ни се стреми да обнови техническите си ресурси. След април 2015 г. в Сухопътни войски се очаква да бъдат въведени в експлоатация безпилотни летателни системи „Скаут", пише в Доклада за състоянието на отбраната за предходната година. Целта е да се осигури максимална степен на ефективност и взаимодействие и оптимално да се използват наличните възможности и ресурси, гласи документът.

Продукти с подобно наименование имат както щатската Northrop Grumman, така и канадска компания Aeryon Labs, съобщава вестник "Сега". Самолетите на канадците са били използвани при разузнаване над либийската столица Триполи от армията на Саудитска Арабия при разследване на наркокартели, както и от компанията "Бритиш петролиум".

Безпилотният самолет се използва при разгръщане на войските и за осигуряване на висока мобилност, като извършва разузнавателни полети на ниска височина. Той може да се управлява ръчно или да бъде програмиран за самостоятелни полети.

Това е вторият модел безпилотни самолети, с които се въоръжава армията. Миналата година сухопътните войски се сдобиха с леката безпилотна разузнавателна система RQ-11 Raven ("Гарван"), доставена като военна помощ от САЩ.

RQ-11 Raven е разработена от американската компания AeroVironment. Летателният апарат тежи 1.9 кг, има продължителност на полета 60-90 минути и може да бъде управляван от разстояние 10 км. Развива скорост от 32 до 81 км/час.

Модификация на апарата за първи път е използвана при реални действия в Афганистан през 2003 г., след което започва производството му в два варианта, като до 2006 г. са произведени повече от 3000 бройки.

За американската армия до 2010 г. са произведени 2358 системи Raven, чиято цена достига 250 хил. долара. Само летателният апарат струва близо 35 хил. долара. С такива системи разполагат Австралия, Италия, Дания, Великобритания и Испания, като британците са използвали "Гарвана" в операции в Ирак, обобщава изданието.