Военната техника на НАТО, не е чужда, а съюзническа. Трябва да говорим за нея като за наша техника, защото сме членове на НАТО. Това заяви в интервю за БиТиВи председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Той сравни членството в НАТО с брак. „Понеже съм женен - у дома нещата са общи. Парите на жена ви са общи, съюзнически. Семейният кодекс дава достатъчно ясна квалификация, че и една кутия цигари да си купите, половината е на жена ви. Същото е и с танковете", обясни Паси.

Той е категоричен, че имаме прекрасни предбрачни договори с НАТО. Соломон Паси подчерта, че има и договор за обикновените въоръжени сили в Европа, според който страната ни има право на над 1000 танка на своята територия. Затова той смята, че сега трябва да кажем на американците да ни пратят не 14, а 1400 танка. Соломон Паси е убеден, че това ще донесе голямо спокойствие на българите, на общините, на градовете, на нацията.

Той обърна внимание на информациите, че руската прокуратура е започнала проверка за законността на решението на Държавния съвет на СССР през 1991 г. за признаването на независимостта на Литва, Латвия и Естония. Според него след няколко месеца в резултат на това разследване на генералната прокуратура на Русия ще бъде установено, че те не са се отделили по законен начин и Москва има право да нахлуе там и да вземе тези територии. Паси е убеден, ако НАТО не покаже своята воля и сила, опасността е реална.

Той изтъкна, че у нас има много руски граждани, които са купили имоти, включително и в Свети Влас. Когато те кажат, че се чувстват застрашени, президентът Путин, който е непредсказуем, ще каже, че отива да защити сънародниците си в Свети Влас и тогава ще стане страшно, подчерта Паси.

Соломон Паси е категоричен, че наличието на въоръжение те прави силен и те подсигурява. Затова в момента е по-добре танковете да дойдат. Според него приятелството с американците не трябва да се приема за конфронтация с Русия.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София, той каза, че няма да го направи сега, а по друго време. Той благодари на Меглена Кунева, че е бил номиниран. Според него това, че един човек е събрал по-малко гласове не означава, че няма да бъде добър кмет. За Паси е много важно единството на Реформаторския блок. Той подчерта, че това е много трудна коалиция и изрази надежда нищо да не я раздели, защото истински иска тя да успее.