Ливански войници и членове на въоръжената група Фатах ал Ислам влязоха в сблъсъци в северната част на Ливан.

11 ливански войници са били убитипри престрелките, които започнаха сутринта,  съобщават  източници, цитирани от Си Ен Ен, по данни на Ройтерс убити са 13 войници.

Живеещи в палестинския лагер Нахр ел Барид, където се пренесоха сблъсъците, съобщават, че най-малко 12 цивилни са загинали, но тези данни не са официално потвърдени.

Заради напрежението Сирия затвори временно два гранични пункта на ливанската граница.

Първите престрелките избухнали, когато ливанските власти се опитват да арестуват въоръжена група в апартамент на оживена улица в северния пристанищен град Триполи заради банков обир предишния ден. Тогава нападателите отмъкват 125 хиляди долара.

Бойците оказали съпротива, по-късно е задържана група от предполагаеми активисти на групировката, последвали нападения срещу пост на армията в палестинския лагер и срещу военен патрул южно от Триполи.

В момента армията се опитва да си възвърне позиции на входа на лагера, като атакува въоръжени групи вътре. Съобщава се и за убити активисти.

От Фатах ал Ислам обаче заявиха, че силите на групировката само се отбраняват и че властите са започнали непредизвикана атака.

Сунитската групировка е създадена от бунтовници, отцепили се от просирийската група Фатах в Ливан и според ливански представители е параван за сирийското разузнаване в страната.

Нейни изявления се появяват на интернет сайтове, които се използват от Ал Кайда, отбелязва Ройтерс.

Ливанската армия няма право да навлиза в палестински бежански лагери, но неотдавна властите засилиха охраната около лагера заради съмнения, че членове на Фатах ал Ислам стоят зад двойния атентат в християнски район близо до столицата Бейрут през февруари. По последни данни тогава са загинали трима цивилни.

В лагера живеят 40 000 палестински бежанци.