Президентът на Еквадор Рафаел Кореа води на референдума за национализация в икономиката на една от важните страни - членки на ОПЕК, предаде Ройтерс.

За Кореа биха гласували 44% от избирателите срещу 34 % за неговите противници.

Ако победи на референдума Кореа би получил контрол и над важни политически институции като Сената и Върховния съд.

В началото на юли еквадорските власти наредиха да бъдат конфискувани три частни телевизионни канала Те Се Телевисион и Се Ен, принадлежали на двама избягали бивши банкери и да бъде закрита една радиостанция, което предизвика протести на медийния сектор.

Акцията беше по нареждане на Националната агенция за гарантиране на влоговете в рамките на съдебна процедура срещу братята Уилям и Роберто Исаиас, които са заподозрени в злоупотреба с финансови средства.

Властите са конфискували общо 195 фирми от различни сектори, свързани с братята Исаиас. Избягалите в САЩ братя Исаиас са бивши собственици на финансовата групировка Филанбанко, обявила фалит през 1998 г. заради натрупани дългове от 661 милиона долара.

Телевизиите получиха временно ръководство. Те продължиха с излъчванията си, но новинарските им програми бяха прекъснати. При друга процедура бе закрито Радио Сукре в западния град Гуаякил заради допуснати нарушения при използване на радиочестотите. След вчерашното правителствено заседание несъгласният с готвената процедура министър на икономиката Фаусто Ортис подаде оставка.

Откакто дойде на власт преди година и половина президентът на Еквадор Рафаел Кореа започна борба с някои медии, които обвинява в защита на частни интереси и връзки с опозицията, отбелязва АФП.