Депутатът от БСП Янаки Стоилов се запита дали е случайно съвпадението на хулиганската проява на лидера на "Атака" в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кр. Сарафов" с изборния ден.

"Няма ли елементи на дирижирани скандали - тези скечове с представители на Атака във ВИТИЗ (старото име на НАТФИЗ) ескалираха в изборния ден, това беше показвано по всички телевизии, превърна се в темата на деня - да скрием как завършва отчета на изборните резултати.

"Къде са елементите на солидарност, да не става дума за съчетано действие на властта с някои случки", запита се Стоилов.

"По време на избори, винаги през 2-3 часа се подава информация за изборната активност. Как сега се изчисляват процентите на кандидатите, когато не са обявени", запита депутатът.

"Тези избори се отличават с това, че политиката се превръща в технология, а парите изместват идеите. Не искаме изборите и политиката да бъдат разглеждани само като някакъв пиар", заяви червеният депутат. Според него има усложняване на изборния процес и това допринася да се губи смисъла, допълни Стоилов.

За ужаса в зала "Арена Армеец", при който членове на Секционни избирателни комисии бяха държани над 24 часа заключени, мнозина от тях припадаха, стана дума и за смъртен случай, Стоилов каза: "На редица места организацията е лоша, особено за София".

Той припомни изборната нощ през 2011 г., когато депутати от ГЕРБ помагаха да бъдат пренасяни чувалите с бюлетини" (депутатът Светослав Иванов бе сниман с чували с изборни книжа, той се оправда, че помагал на бременна жена от комисията да пренесе бюлетините - б.р.).

"Да не би, ако има хора, които не са контролирани, някой да се опасява, че резултатите няма да излязат?", запита Стоилов.

Членовете на секционните комисии са третирани като заложници, каза депутатът-юрист. "Допустимо ли е някой повече от 24 часа без да е извършил престъпление, да бъде лишаван от свобода", запита юристът. Според него има пропуски на всички нива.

"Имаше протоколи в София, чиито копия не са попълнени докрай, за някои от кандидатите липсват данни, в провинциални градове не са отчитани преференциите, за които се говореше", каза Стоилов.

 

Относно резултатите на неговата партия от местния вот, Янаки Стоилов каза: "Докато БСП не печели избори няма как да сме доволни. Мнозина анализатори предричаха съкрушителна загуба. На тези избори се запази политическото съотношение - основната лява и почти единсвената опозиционна партия остава нашата".

Има общини, където малко увеличаваме нашето представителство, в други - намалява, това е въпрос на анализ, поясни той.

"Троян, Велинград - дали ще останат частни общини. Дали общинските ресурси, които от сегашната местна власт се пазят, ще отидат в други ръце", запита Стоилов.

Относно исканите промени в Конституцията след нахлуването на депутата Волен Сидеров в театралната академия червеният депутат каза: "Дали няма кръгове, които са заинтересовани това (В.С.) да се случва, включително и властта. Ако става дума за тежка форма на хулиганство дори депутати могат да бъдат задържани".

Народните избраници по сега действащото законодателство имат наказателна неотговорност и наказателната непрекосновеност - първата е за изказване на мнения, за гласуването им в зала. Техните действия да са свободни за своите избиратели.

Наказателната неприкосновеност е за възможността депутатите да носят същата отговорност като избирателите си за извършените от тях действия, но след като им се свали имунитета. Колко време е необходимо на разследващите да кажат: "Той е виновен", запита Стоилов.

Случката от изборната нощ с депутата Волен Сидеров бе коментирана и от колегата му от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"В конкретния случай е безспорна потребността законодателният орган да пресече навреме всякакви неадекватни действия, които се извършват под закрилата на депутатския имунитет. Има много случаи, в които българската политическа класа обича да се съди - извънредни съдилища, закони за виновниците от Първата световна война...", припомни юристът.

Той бе малко по-предпазлив за процедурата за сваляне на имунитет от народен представител. "Другата стана на имунитета - да гарантира, че политическата дейност няма да бъде обект на саморазправа. Имахме пресен случай в лицето на Цветан Цветанов", припомни Кирилов. "Имунитетът е предпоставка, която обвинението следва да преодолее, "предварителна пречка", каза Кирилов.

За обсъжданите промени в Конституцията се изисква 1/4 - 60 депутати да подпишат промените в основния закон.

На въпрос защо толкова се бавеше ясна реакция от страна на МВР Кирилов каза: "МВР спази стриктно закона. Имаме дълг - и имунитета, и персоналитета ги накара да са предпазливи. Публично се афишира провокация, когато тя е толкова силна, логично е да се извърши по-внимателен анализ и да не се предприемат такива действия. МВР спази стриктно цялото законодателство. Законодателно служителите на реда трябва да имат това спокойствие, което провокатора има", каза Кирилов.

Той се съгласи с водещия, че виждаме неуважително отношение от страна на депутат към органите на реда не за пръв път. "Действията на МВР бяха достатъчно, но правилно премерени", каза той и допълни, че не очаква Сидеров и Чуколов да се откажат от имунитета си сами.

Според депутата от ГЕРБ за ситуацията в "Арена Армеец" проблемът не е в организацията, смята Кирилов. "При тези избори в София имаше най-добрата до сега изборна инфраструктура- достатъчно площ за работата на ОИК, осигурена логистично процедура и процес. Проблемът е в закона", смята Кирилов.

"Местните избори са най-сложните от организационно естество. Имахме неадекватно или забавено действие на органа, който дирижира този процес. ЦИК и ОИК са независими колективни органи, в тях има политическо представителство. В ЦИК нашите представители на ГЕРБ са малцинство, още през август казахме, че има недостатъчно представителство в ОИК - цитирахме параграф 5 от ИК, припомни Данаил Кирилов.