Вашингтон е готов да допринесе за примирието между Израел и Хамас. Това обяви президентът на САЩ Барак Обама в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Според пресслужбата на Белия дом, Обама отново е осъдил ракетните нападения от палестински групировки и призна, че Израел има правото да защити своята територия.

Израел във вторник започна операция „Трайна скала", която предвижда нанасяне на удари от разстояние в Газа. Израелските градове редовно се подлагат на обстрел от Хамас. Обстрелът минава без жертви. Докладите на полицията и спасителните служби обаче са пълни с доклади за повредени коли, жилища и леки наранявания, които получават десетки израелци, опитвайки се да намерят подслон при въздушна тревога.

Израелската армия изчисли, че само в четвъртък от Ивицата Газа са изстреляни около 150 ракети, а за последните три дни техният брой е около 450 ракети.

По последна информация 76 са жертвите при бомбардировките над Газа от началото на операцията, която започна понеделник вечерта.

Първоначално щитът защитаваше израелските градове и села от ракети с обсег на действие 5-70 километра, но сега може до 150 километра.

До момента екстремистите в Газа са изстреляли ракети, които са достигнали до 115 километра на израелска територия, заплашвайки Тел Авив, северното пристанище Хайфа и Йерусалим.