Не съм очаквал, че ще се стигне до тук. Така главният прокурор Борис Велчев коментира снощния арест на бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев.

По думите на Велчев това решение - макар че е било взето в последния момент вчера - не е било нито необмислено, нито лесно.

Велчев отказа да коментира какво се случва в МВР. Отбеляза единствено, че арестът е във връзка с образувано досъдебно производство, по което се разследват определени лица за определени неща.

Междувременно Николай Свинаров заяви в кулоарите на парламента, че се надява демократичните принципи и норми да надделеят и днес Вътрешната комисия на парламента да има възможността да изслуша генерал Илиев, въпреки задържането му.

Арестът не е никаква пречка да бъде изслушан в комисията, категоричен е Свинаров.

Атанас Атанасов:
Арестуваха Илиев, за да му попречат да дойде в парламента пред комисията
                       Още...

Помолен да коментира дали е честа практика министър да се среща с оперативно интересни лица Свинаров каза, че от професионална гледна точка случаят със срещите на вътрешния министър е изяснен, според него трябва да се има предвид и политическият аспект.

За мен криминално-проявени лица е неправилен термин. За мен правилен термин е кои лица са били осъдени с влязла в сила присъда", каза Свинаров.

По темата Владимир Дончев от БНД допълни, че министърът на вътрешните работи е политическо лице и не му е работа да се занимава с оперативна дейност.