Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън е готов да направи отстъпки на либералдемократите за осъществяване на избирателна реформа, за да се постигне бързо споразумение за стабилно коалиционно правителство.

В същото време проучване на "Сънди Таймс" показва, че 62% от избирателите искат Гордън Браун да напусне веднага "Даунинг стрийт". Само 28% от избирателите искат той да остане на премиерския пост.

Браун беше призован също така от членове на правителството да се оттегли и да позволи на Лейбъристката партия да премине в опозиция.

Лидерът на либералдемократите Ник Клег е подложен на натиск от своите привърженици да не отстъпва по въпроса за избирателната реформа, докато Камерън се готви да приеме евентуален референдум по въпроса.

Преговорите между консерваторите и либералдемократите бяха подновени днес сред опасения, че финансовите пазари ще бъдат обхванати от хаос, ако двете страни не постигнат бързо споразумение за ново правителство.

Великобритания има първия парламент с неясно мнозинство след повече от 36 години в резултат на общите избори, проведени на 6 май.

Късно снощи Камерън и Клег проведоха първата си среща на четири очи след изборите. Тя продължи 70 минути.

Двете страни окачествиха срещата като "конструктивна и приятелска", но отказаха да съобщят подробности за разговорите.

Стана ясно обаче, че Камерън е предложил най-малко три министерски поста на екипа на Ник Клег.