Следващата седмица по време на срещата на върха на НАТО в Уелс ще бъде подписано споразумение за военно сътрудничество и поддръжка с Финландия и Швеция, обяви военният министър на Финландия Карл Хаглунд. Хелзинки и Стокхолм ще преразгледат отношенията си с алианса във връзка със завършването на операциите в Афганистан и кризата в Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

„Такова съглашение означава край на неутралитета на двете държави", заяви за „Известия" шефът на международната комисия към Държавната дума Алексей Пушков.

По думите му до този момент те бяха партньори на НАТО, но нивото на сътрудничество рязко се покачи. Логическата стъпка след подписване на такива споразумения - пряко участие в алианса, смята той.

Според Пушков за Русия това може да означава приближаване на Северноатлантическия алианс до руските граници. Пушков припомня, че мнозинството финландци са против присъединяване към организацията, но политическият елит в страната полага усилия за обработване на общественото мнение в полза присъединяване.

„За Финландия и Швеция подписването на споразумения и евентуално присъединяване към НАТО би означавало повишаване на разходите в бюджета за военни цели и участие в международните авантюри на САЩ", каза той.

Руският представител смята, че има вероятност споразуменията да бъдат ратифицирани още в края на тази година.

Финландски политолог е на мнение, че този път ще завлече двете държави към НАТО.

„Присъединяване към алианса означава американска окупация", подчертава експертът.