"Ние ще построим наново Япония от развалините. Трябва всички да споделяме тази решимост".

Това декларира японският премиер Наото Кан в телевизионно обръщение, изразявайки увереност, че нацията ще успее да преодолее, по думите му, най-голяма криза в следвоенния период.

5-та степен на опасност във Фукушима
Още...

Той обяви, че Япония ще се възстанови след разрушителното земетресение и че ще успее да се справи с проблемите около ядрената централа Фукушима.

„Ние няма да се поддадем на най-голямата криза пред която е изправена нацията след Втората световна война.", заяви Кан, като изрази благодарност за помощта на страните от цял свят.

"Ние определено ще преодолеем тази криза", добави той.

Японският премиер Наото Кан каза, че неговото правителство оповестява всичката информация, с която разполага, за инцидента в ядрената електростанция "Фукушима 1".

"Трябва честно да заявим, че ситуацията с инцидента в атомната централа остава много сериозна", каза Кан.

Площта залята от вълната цунами е около 400 кв. км, обявиха японските власти.

Той добави че положението не е оптимистично, но изрази надежда, че със сплотени усилия японският народ ще преодолее кризата.

Енергийната компания "Токио илектрик пауър - оператор на повредената "Фукушима 1" - съобщи, че утре сутринта ще бъде възстановено подаването на електрическо захранване за блок 4 на централата.

Преди това бе съобщено, че също утре ща бъде пуснато електрозахранване за блокове 1 и 2. Целта на тези операции е да бъдат задействани водните охладителни помпи на трите реактора.

От днес Европейският съюз осигурява въздушен мост с Япония, по който да бъдат превозвани помощите за пострадалата от катастрофалното земетресение страна, съобщиха от Европейската комисия.

Днес 15 специалисти по гражданска защита заминават за Япония. Те ще организират разпределението на помощта, в координация с японските си колеги и Международната организация на Червения кръст.

Вече повече от 16 000 човека са в списъка на загиналите и изчезналите, в резултат на катастрофалното земетресение и цунами в Япония.

В първата поливна на деня е установена смъртта на 6, 4 хиляди души.

За безследно изчезнали се смятат почти 10, 3 хиляди жители на пострадалите райони. Около 389 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си заради заплахи от цунами.

Те са настанени в 2,2 хиляди временни убежища - училищни спортни зали, културни домове, будистки храмове. Много от тези помещения не са отоплявани, а температурите в пострадалите райони паднаха под нулата.

В настоящия момент правителството на Япония обсъжда въпроса да пресели бежанците в други по благоприятни райони на страната.