Правителството се стреми държавата да бъде коректна с бизнеса, за да върне България на пътя на икономическия растеж, а българските граждани да са по-доволни от качеството си на живот.

Тази „самопохвала" и в същото време цел обяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на общото събрание на Българската стопанска камара (БСК).

Само с тази формула, по думите на Орешарски, всички ние ще живеем в една по-добра държава.

Лично премиерът, придружаван от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, дойдоха да уважат една от национално-представените работодателски организации у нас.

Реиндрустриализация, внедряване на иновации и последователност при намаляването на административните тежести са само част от задачите, които кабинетът "Орешарски" си е написал.

„Кабинетът предприе не малко стъпки, за да обърне негативните тенденции в икономиката", призна Пламен Орешарски и както сам подчерта - „с риск да прозвучи нескромно".

В лицето на БСК премиерът отбеляза, че вижда един коректен партньор на държавата. Не на последно място министър-председателят изтъкна, че именно откритото обсъждане на проблемите между правителството, работодателите и синдикатите създава работещите решения за приоритетите на страната ни.

Преодоляване на негативните ефекти от финансовата и икономическа криза, подобряването на конкурентоспособността и постигането на по-устойчив икономически растеж са само част от тези приоритети, стана ясно още от думите на Пламен Орешарски пред бизнеса.

За реиндустриализация говори и министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Той призна, че темата за тази цел на правителството в първия момент е била грешно разбрана.

Реиндустриализацията у нас, по думите на Стойнев, ще се опира на три основни стълба, а именно достъп до финансов ресурс, достъп до човешки капитал с реформи в образованието и иновациите.

„Чуждестранните компании трябва да спазват българското законодателство и да уважават българските институции", отсече от друга страна министър Стойнев и подчерта, че само така ще има добър диалог с чуждите компании.

Икономическият ни министър обеща още, че ще работи за конкурентоспособен български бизнес, чиито интереси да бъдат защитени и в Европа.