Върховната рада на Украйна и Европейският парламент ратифицираха споразумението за асоцииране, съобщават световни агенции.

По-рано бе съобщено, че двата законодателни органа ще сторят това синхронно с поддържане на видеоконферентна връзка.

Можете ли да ни чуете, Киев, обаждаме се от Страсбург", обявиха от ЕП при началото на връзката си с Украйна.

Това е исторически момент", заяви президентът на ЕП Мартин Шулц.

Той добави, че Европейският парламент винаги е защитавал териториалната цялост и суверенитетът на Украйна и ще продължи да го прави.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също се включи в конферената връзка.

Доста естествено е да се даде един живот и да се умре за една страна. Силите, които се опитаха да ни спрат, знаят вече, че са победени", подчерта Порошенко.

Нито войната, нито политическата ситуация могат да бъдат извинения да не се провеждат реформи", заяви той и завърши: „Слава на Европа, слава на Украйна!".

Шулц добави, че „в историята на парламентаризма ние никога не сме имали два парламента, които да гласуват едновременно за ратифициране на споразумение".

След това украинският парламент ратифицира документа, след като 355 депутати от 450-местния парламент гласуваха „за". Бързо след това президентът Порошенко подписа закон за ратификация на споразумението.


Като председател на ЕП Шулц също стори това след две гласувания в европейския законодателен орган. При първото в полза на документа гласуваха 535 депутати, 127 - „против". При второто гласуваха „за" 539 депутати, а „против" - 123.

Споразумението влиза в сила на 31 декември следващата година, след като на 12 септември в Брюксел Русия, Украйна и ЕС се договориха да бъде отложено създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС и да съхранят сегашния режим за търговия до 31 декември 2015 година.

Първоначално споразумението трябваше да влезе в сила от началото на ноември 2014 година, но заради договорката от миналата седмица се отлага с 14 месеца. Отлагането се разглежда като отстъпка за Русия, която се оплаква, че свободната търговия между ЕС и Украйна ще засегне руската индустрия.

Припомняме, миналият ноември бившият украински президент Виктор Янукович отложи подписването на споразумението, което доведе до протести в страната, свалянето му от власт и присъединяването на Крим към Русия.

Целта на споразумението е даде по-голям достъп на Украйна до единния пазар на ЕС, а в замяна Киев трябва да изпълнява стандартите на съюза за спазване на човешките права, засилване върховенството на закона и борба с корупцията.

На 27 юни 2014 г. Украйна окончателно подписа цялото споразумение за асоцииране ( и икономическата част - б.р.) с Европейския съюз. Политическата част бе подписана на 21 март в Брюксел.

ЕС е един от най-важните партньори на Украйна в търговията. Киев предимно изнася за ЕС желязо, стомана, въглища, селскостопански продукти и машини.