В "безпрецедентен мащаб" екстремисти от повече от 80 държави продължават да се присъединяват към „Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Това става ясно от част от публикуван от „Гардиън" доклад на ООН, предаде „Франс прес".

Около 15 хиляди души са се присъединили към „Ислямска държава" и други екстремистки групи от държави, които не са били изправени пред предизвикателството да се сблъскат с „Ал Кайда", подчертава се в доклада.

От изследването на Съвета за сигурност на ООН става ясно, че броят на чуждестранните джихадисти, включили се в боеве от 2010 година, превишава „много пъти" в сравнение с този през предходните 20 години.

Има ислямисти от Франция, Русия, Великобритания и Северна Ирландия, които действат съвместно.

Британски експерти са установили, че по пет души на седмица напускат Великобритания, за да се присъединят към „Ислямска държава". В момента в Сирия и Ирак има около 500 британски екстремисти.

Докладът е изготвен от комисия, която следи действията на „Ал Кайда". ООН отбелязва, че „Ислямска държава" и „Ал Кайда" имат подобни стратегически цели, макар че имат някои тактически различия.