Проекторезолюцията за Сирия, представена в Съвета за сигурност на ООН, може да предизвика ефект противоположен на замисления. Това заяви постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, предава РИА Новости.

Великобритания и Франция внесоха в сряда за разглеждане на резолюция за жестокото отношение на сирийските власти към протестиращите в страната. В документа се призовава сирийският президент Башар Асад да снеме блокадата на населените места, станали огнища на антиправителствени демонстрации. Предлага се също ембарго за доставки на оръжие за Сирия и се призовава към незабавно провеждане на реформи за демократизиране на страната.

„Ние не сме убедени, че резолюцията ще помогне да се изгради диалог, да се пристъпи към политическо урегулиране и да се сложи край на насилието в Сирия", е заявил Чуркин.

Срещу приемането на резолюция, осъждаща насилието в Сирия се обяви и руският външен министър Сергей Лавров. Дипломатически източници от ООН съобщиха по-рано, че Русия и Китай най-вероятно ще наложат вето на проекторезолюцията. Същевременно някои експерти предполагат, че Русия може да се въздържи от гласуване.

За приемане на резолюцията на Съвета за сигурност са необходими 9 от 15 гласа и да няма вето от една от петте постоянни членки на съвета - Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай.

Вълненията в Сирия започнаха в град Дераа в средата на март, след което протестите се прехвърлиха и в други градове - Латакия, Банияс, Хомс, Хама и някои предградия на Дамаск. По данни на правозащитници са загинали близо 1200 души. Според сирийските власти „отговорността за безредиците пада върху въоръжените бандити, ползващи се с поддръжката на външните сили".