Правителството освободи досегашния председател на Националния статистически институт доц. Стоян Цветков поради неизпълнение на негови основни задължения по закона за статистиката.

Това съобщиха от правителствената информационна служба по време на днешното заседание на Министерския съвет.

От пресцентъра на НСИ заявиха, че са изненадани и че не е имало индикации за подобно решение.

По-късно, на брифинг в МС премиерът Сергей Станишев съобщи, че предложението за освобождаване от длъжност на председателя на НСИ е на министъра на икономиката и енергетиката.

Има редица ключови документи, които трябваше да бъдат приети и представени, а не са...

Има редица ключови документи, които трябваше да бъдат приети и представени, а не са, поясни премиерът и добави, че има случаи, в които българското правителство и министрите научават редица статистически данни от медиите.

НСИ освен това има сериозни отговорности пред страната за подаване на актуална, добре анализирана информация за вземането на правилно решение, подчерта Станишев.

Той посочи като пример, че НСИ е актуализирал данните за БВП с три години закъснение.
През 2007 г. съобщиха, че за 2004 г. БВП не е бил 5%, а 5.5%, даде пример Станишев.

Става въпрос за по-ефективно функциониране на НСИ, където, както отбеляза премиерът, са заети 1400 души, които получават заплати от данъкоплатците, а продуктът, който се получава за държавата, бизнеса, гражданите изисква по-добро качество.

За нов председател на НСИ правителството определи Мариана Коцева.

В момента Мариана Коцева е главен секретар на НСИ и е преподавател в катедра „Статистика и иконометрия" на УНСС

Преди това е работила като експерт към НСИ, МТСП и администрацията на президента.
Била е консултант на Световната банка и Програмата за развитие на ООН.

Завършила е УНСС със специалност статистика. Магистър е по икономика от Нюйоркския университет и Централния европейски университет в Прага.
Специализирала е статистика на банковия сектор и на държавните финанси, както и финансова статистика в Международния валутен фонд. Автор е на множество научни публикации.