„До произнасянето на българския съд за екстрадицията, Николай Кобляков ще бъде подложен на мярка за неотклонение, която ще бъде гледана утре, 1 август 2014 г. Ние, членовете на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" смятаме, че не е редно Николай Кобляков да остава в ареста. Апелираме към българския съд да го освободи под домашен арест и гарантираме с имената си и обществения си авторитет, че той ще се яви пред българското правосъдие.", това се казва в позиция на асоциацията, изпратена до медиите.

За news.bg от там съобщиха, че вече търсят и квартира, в която да остане Кобляков, ако му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест".

Николай Кобляков е предприемач и граждански активист - един от най-изявените противници на режима на Владимир Путин, организатор на протести в подкрепа на гражданските и политически права и свободи в Русия.

Припомняме, че във вторник Интерпол го арестува на софийското летище. Арестът стана по искане на Русия. Кобляков има френско и руско гражданство, което дава право на България да го екстрадира в родната му страна.

В момента се намира в ареста на Националната следствена служба. Предстои съдебно производството за искането за екстрадиция, изпратено от Русия.

„Подчертаваме, че в случая "Кобляков" към момента има много въпроси, на които Прокуратурата и МВР дължат ясни отговори. Факт е, че до момента Николай Кобляков е пътувал с френския си паспорт необезпокоявано в Европа и в САЩ. Защо Кобляков беше задържан именно в България - държава, считана за "троянски кон" на Русия? Ако наистина има бюлетина на Интерпол за задържането на Кобляков, то защо европейските и американски власти не са я приложили, за разлика от българските? Кога е изпратено на българските власти искането за задържане на Кобляков и не е ли то свързано с информация за пътуването му до България?", питат в писмото си от Асоциация "Анна Политковская".

„С оглед на биографията на Кобляков и обстоятелствата на задържането му няма как да бъдат отхвърлени политическите, а не чисто правоохранителни мотиви зад искането за екстрадиция в Русия. Българския съд следва да прецени внимателно всички факти, които навеждат към такъв сценарий и да не допуска предаването на репресивния путински режим на европейски гражданин заради политическите му убеждения и активна обществена позиция.", се казва още в позицията.