Френското правителство все още не избрало свой официален кандидат за новия състав на Европейската комисия, съобщава EurActiv.

Френската опозиционна партия Съюз за народно движение поставя под въпрос надеждността на Пиер Московиси, докато левите искат жена да стане еврокомисар.

Списъкът с кандидатите на страните членки на ЕС за постовете в Европейската комисия продължава с всеки ден да се увеличава. Френското правителство представя Пиер Московиси като компетентен кандидат от месеци, но 9 дни преди крайния срок (31 юли) Париж все още не е взел крайно решение.

Новият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да даде най-добрите постове в комисията на тези страни, които изберат жена за свой кандидат.

Освен Московиси потенциални кандидати на Франция са ръководителят на френските социалисти в Европейския парламент Первенш Берес и Елизабет Гигу, която според „Шпигел" би била най-добрият избор за шеф на външната политика на ЕС.

Берес иска Франция да представи жена и мъж като официални кандидати за Европейската комисия.

Последната французойка, която заема ресор в Европейската комисия, бе Едит Кресон (1994-1999).

Говорител на Съюза за народно движение заяви, че очаква враждебна реакция от Европейския парламент към Пиер Московиси, тъй като той наруши обещания към ЕС, когато беше финансов министър във Франция. Заради това той не е много обичан от други представители в Брюксел.