Сезонният грип е едно от най-значимите и широко разпространени заразни вирусни заболявания, сериозен източник на заболяемост и смъртност във всички държави-членки на ЕС. По данни на СЗО всяка година от 5 до 10% от здравите възрастни и между 20 и 30% от децата се разболяват от сезонен грип.

Сезонният грип е причина за между 3 и 5 милиона случая на тежко боледуване и между 250 и 500 хиляди смъртни случая всяка година.

Тези данни бяха изнесени по време на втория национален форум за грип в столицата.

Според медиците едно от основните предизвикателства в профилактиката на грипа е да се убедят пациентите да се ваксинират. Повече от 60 години противогрипните ваксини се определят като най-ефикасното средство за профилактика на грипа. Оказва се, че от най-голямо значение за имунизационния обхват е безплатния достъп до ваксина. Същото така хората са по-склонни да се ваксинират, ако личният им лекар ги посъветва.

Над 63% е ефикасността на имунизацията срещу сезонен грип, обяви д-р Валери Цеков и допълни, че под 5% е имунизационният обхват за България през миналата година. По думите му тези данни са от продадените ваксини.

Той подчерта, че в България по време на грипна епидемия, която обикновено обхваща страната само за няколко седмици, заболяват 250-300 хиляди души.

Данни от Франция, Германия и САЩ посочват, че общите годишни разходи, свързани със заболяването грип, варират между 1 и 6 милиона долара на 100 хиляди жители. В Европа пък е изчислено, че ако 100% от рисковите пациенти се ваксинират срещу грип, могат да бъдат избегнати над 11 милиона случая на грип, до 1.2 милиона хоспитализации и над 106 хиляди смъртни случая.

Освен това до 59% от здравните работници прекарват грипното заболяване без класическите симптоми и могат да пренесат вируса на пациентите.

Грипът продължава да бъде подценяван от нас, смята д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. По думите й имунизацията срещу грип в България е подценявана.

Въпреки това тя смята, че в България има наченки на национална политика по отношение на грипа.