аштънПървият дипломат на Европа Катрин Аштън заяви, че ЕС очаква повече „подробности" около спирането на огъня в Либия, съобщи кореспондента на БНР. По думите й в Европейската комисия единствено са информирани за него, а в момента детайлите се анализират и информацията тепърва ще се допълва.

Ашътън подчерта, че Европейският съюз не е организация, която може да осъществи военна намеса в Джамахирияta. „Трябва ясно да разграничаваме отговорностите, които отделни държави могат да поемат за конкретни действия, и тези, които може да поемат международните организации. Отговорностите на Евросъюза са най-вече по отношение на хуманитарната подкрепа, политическия натиск, налагането на санкции", посочи върховният представител на ЕС за външната политика.

В събота в Париж ще се съберат представители на ООН, Евросъюза, Арабската лига и Африканския съюз по покана на френския президент Никола Саркози. Катрин Аштън не посочи конкретни очаквания от тази среща, но припомни, че НАТО също обсъжда своята роля в процеса.

Междувременно „Франс прес" съобщи, че в ЕС е било постигнато принципно съгласие по трети пакет от санкции против либийските власти. По предварителни данни на 11 близки до Муамар Кадафи лица ще бъде забранено да влизат в Евросъюза, а авоарите им ще бъдат замразени.

Преди това в края на февруари подобни мерки бяха предприети първо срещу 26 лица (сред които и сем. Кадафи - бел.ред.), а освен това беше забранено доставянето на оръжия и боеприпаси в Джамахирията. Преди седмица още един ключов либийски ръководител падна под ударите на ЕС.