Преките и косвени щети от руското ембарго за България са огромни.

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова на продължилата над два часа дискусия в Страсбург за украинската криза и отношенията с Русия.

Тя поздрави Европейската комисия за опитите й да се търсят решения за земеделските производители от Европа, но подчерта, че все още не е намерено ефикасно лекарство за лечение на създалата се криза.

Много фермери са пред фалит, а засега никой не може да предвиди до кога ще продължи ембаргото и дали предвиденият бюджет ще стигне за обезщетенията", поясни тя.

Илияна Йотова попита комисар Чолош какви нови мерки за компенсации ще предложи ЕК, тъй като досегашните очевидно не работят и самата Комисия се отказва от тях.

Ембаргото бе въведено в началото на месец август и засяга годишен износ от ЕС за Русия на стойност около 5 милиарда евро. Тогава бе взето решение да се отпуснат 155 милиона евро по ОСП, за да се компенсират загубите. Тази схема бе прекратена преди броени дни, след като мнозина държави членки заявиха, че е неефективна. В момента Европейската комисия работи върху нова, по-целенасочена схема.

Според нея не са взети под внимание спецификите в отделните държави членки и затова мерките не са приложими.

„Този път чуйте и гласа на българските земеделци!" - призова българският евродепутат. Тя добави, че обезщетенията трябва да са не само достатъчни, но и достъпни, защото бюрокрацията при кандидатстването ги обезсмисля.

Необходимо е да се компенсират и стартиралите съвместни промоционални програми с Русия, съфинансирани от ЕС, които са на различен етап на изпълнение. Не са ясни още и кои нови пазари ще осигури ЕК за европейската земеделска продукция в замяна на руските.

Спиралата на икономическите санкции е безкрайна, но до сега не е разрешила нито един проблем", каза в заключение Илияна Йотова.

По-късно по време на едноминутните изказвания тя настоя ЕК да изработи в съкратени срокове новия Правилник за кандидатстване за средства от фонд „Солидарност" при бедствия.

Над 300 милиона евро са загубите от безпрецедентните валежи и наводнения в България само за последните 3 месеца и това не е всичко. Бедствията оставиха стотици хора без покрив, икономиката и селското стопанство ще се възстановяват години наред", подчерта тя и настоя новият Правилник да предвижда възможност за авансови плащания и съкратени срокове за предоставяне на помощите.